Gebinten

Wij helpen je graag met jouw gebinten

Wij ontwerpen en maken maatwerk eikengebinten en douglas constructies op maat. Denk bijvoorbeeld aan een eikenhouten schuur of caport naast uw boederij of een douglas tuinhuis of veranda naast uw woning. Of misschien wel een gebint voor uw nieuwe te bouwen woning. Bij ons is heel veel mogelijk.

Wat zijn gebinten?

Het dak van oude Nederlandse boerderijen wordt vaak gedragen door een houtconstructie. Deze bestaat uit vrijstaande eiken houten spanten verbonden door dwarsbalken. Zo’n constructie noemen we in de regel een ‘gebintconstructie’. Ditzelfde geldt voor woonhuizen met een houten skelet; alleen maken daar de dragende stijlen vaak deel uit van de zijwanden. Ook zowel grote als kleine oude (kap)schuren hebben vaak een dergelijke constructie. Het bouwen met behulp van gebintconstructies is een eeuwenoude techniek die haar oorsprong vindt in de Middeleeuwen.

Authentieke gebintconstructies

De basis van een authentieke gebintconstructie is het gebint zelf: een portaalvormige houten draagconstructie die bestaat uit twee of meer stijlen of staanders die met elkaar verbonden zijn door één of twee horizontale gebintbalken. Voor extra stevigheid maken we gebruik van pen- en gatverbindingen. Een bijkomend voordeel is dat ieder bouwwerk door deze eikenhouten spanten een nostalgische uitstraling krijgt.